Róże na ratunek skórze – olejek różany w kosmetykach

róże w kosmetyce wyciąg z róży woda różana

Używany przez Rzymian do leczenia wszystkiego, od podrażnień skóry po depresję, olejek różany przechodzi dziś coś w rodzaju renesansu. W czasach zaawansowanych technologicznie zabiegów kosmetycznych jest coś niezwykłego w jego prostocie. Konsumentki powoli odchodzą od wybrednych terapii skóry i powracają do zaufanych, sprawdzonych składników. Co magicznego jest w tym produkcie?

Olejek różany – pochodzenie

Olejek używany w kosmetykach zasadniczo pochodzi z dwóch rodzajów róży – damasceńskiej i stulistnej. Ta pierwsza ma silny zapach, druga ma słodszą, lżejszą woń. Olejek różany może być naprawdę drogi – do wyprodukowania niecałych 29 cm3 substancji używa się dziesiątek tysięcy płatków róż, jednak jest on tak silny, że potrzebna jest jedynie niewielka jego ilość. Wyróżniamy dwa rodzaje olejków: otto i absolut. Otto używany jest zazwyczaj w produktach do pielęgnacji skóry i otrzymywany jest w procesie destylacji z parą wodną, podczas gdy róża absolut wymaga bardziej skomplikowanego procesu ekstrakcji i jest najczęściej wybierana przez perfumiarzy. Ze względu na swoją cenę, olejek różany często jest rozcieńczoną kombinacją preparatu z innymi podobnymi olejkami. Dodatkowo, różany zapach nie jest czystym ekstraktem, jest raczej syntetycznie wytworzoną substancją.

Róże nie tylko w bukiecie – zastosowanie olejku

Olejek różany szybko wchłania się w skórę, bez uczucia przetuszczenia. Może być nałożony bezpośrednio, lub jako dodatek do kremu czy balsamu. Nie można go jednak aplikować na uszkodzoną skórę czy otwarte rany, chyba, że takie są zalecenia lekarza. Wyciąg różany jest antydepresantem, antyseptykiem i pokrzepieniem dla wątroby, żołądka i macicy. Znany jest jako “kobiecy olejek”, pomagając na problemy menstruacyjne i ulepszając stan skóry, zwłaszcza tej dojrzałej i starzejącej się.

Co więcej, olejek różany pomaga przywrócić skórze nawilżenie i może być używany do wszystkich jej typów, szczególnie popularny jest w kosmetykach do skóry wrażliwej, ponieważ jego działanie ściągające naczynie włosowate redukuje zaczerwienienia. Olej ten przywraca także naturalny kolor skóry poprzez zmniejszenie przebarwień i zaczerwienienia, zapobiega tworzeniu się blizn, blaknących znamion po ospie czy trądziku, a nawet leczy skórę poparzoną po radioterapii. Woda różana, produkt uboczny procesu destylacji, ma właściwości antyseptyczne (odkażające) i przeciwzapalne, dlatego używana jest w kosmetykach do demakijażu i tonikach.

Olej z dzikiej róży pochodzi z owocu – dzikiej róży – i dostosowany jest do cery dojrzałej, dzięki wysokiej zawartości witaminy A, która wzmaga produkcję kolagenu. Jest także idealny do cery wrażliwej, ze względu na obecność łagodzącej witaminy E. Nasiona niektórych dzikich róż, zwłaszcza z gatunku canina, są niezwykle bogate w witaminę C – zawierają jej nawet do 8 razy więcej niż pomarańcze!

Wciąż nieprzekonana? Jednym z głównych składników olejku różanego jest farnesol, alifatyczny alkohol z grupy sekswiterpenów, który posiada właściwości bakteriostatyczne, co oznacza, że hamuje rozwój bakterii. Innymi słowy – spryskaj buty, które zabierasz na siłownię odrobiną substancji i dosłownie będziesz pachnieć różami!