Prowitamina B5 w kosmetykach

prowitamina b5 w kosmetykach

Prowitaminy są substancjami, które nasz organizm zamienia w witaminy. Odgrywają one bardzo ważną rolę w kosmetologii, ponieważ stosuje się je do pobudzenia syntezy związków niezbędnych do właściwego funkcjonowania skóry. Witaminy mają zatem wiele zastosowań i są wykorzystywane w różnych procesach naszego organizmu. Prowitamina B5 to substancja, która szczególnie korzystnie działa na naszą skórę. Jak? O tym poniżej.

Witamina nie tylko dla lepszego samopoczucia

Kwas pantotenowy, znany także jako witamina B5 i  „przeciwstresowa” jest częścią witamin z grupy B, klasyfikowanych jako rozpuszczalne w wodzie. Składnik ten może być wytwarzany w organizmie przez florę bakteryjną jelit.

Prowitamina B5 lub D-pantenol od wielu lat stosowana jest w produktach do pielęgnacji włosów, ponieważ działa jako środek utrzymujący wilgoć, który zwiększa zawartość wody we włosach i poprawia ich elastyczność. D-pantenol jest składnikiem nieaktywnym, ale jest szybko przekształcany w kwas pantotenowy w skórze. Kwas ten jest następnie osadzany jako istotny składnik w cyklu energetycznym komórki. Pantenol może także przyciągać wodę do górnej warstwy skóry, zatem jest skuteczny jako środek nawilżający i zmiękczający. Ponadto, prowitamina B5 może poprawiać regenerację skóry. Stosując kombinację pantenolu, kwasu nikotynowego oraz witaminy E, uzyskamy poprawę kolorytu i stanu skóry, jak również rozjaśnienie powstałych na niej ciemniejszych obszarów.

Prowitamina B5 – właściwości

Właściwości przeciwstarzeniowe – pantenol łagodzi, zmiękcza i nawilża skórę, redukując zmarszczki i bruzdy. Jego właściwości złuszczające zwalczają wolne rodniki i wzmacniają nowe komórki skóry, aby te się regenerowały, oferując nam tym samym młodzieńczy, świeży wygląd.

Pielęgnacja skóry -prowitamina B5 używana jest do wzmocnienia paznokci i wygładzania skóry, zapewniając nawilżanie, które przenika do górnej warstwy skóry. Zawierając właściwości lecznicze, jest skuteczna w kojeniu i nawilżaniu skóry suchej i gojenia popękanej tkanki. Pantenol pomaga skórze i innym komórkom ciała utrzymać optymalną formę , wspomaga gojenie tkanek, a także bierze udział w metabolizmie tłuszczów, białek i węglowodanów, co prowadzi do zdrowszych tkanek, komórek i narządów.

Pantenol działa poprzez wchłanianie przez skórę. Głównym jego zadaniem jest utrzymanie wilgoci pod jej powierzchnią. Absorpcja cieczy wpływa na „wypełnienie” obszaru, na który pantenol jest stosowany, naturalnie rozciągając skórę, usuwając zmarszczki wokół oczu i ust i zmniejszając ich nasilenie. Przy zastosowaniu jako część codziennej pielęgnacji, pantenol może mieć duży wpływ na ogólny wygląd i kondycję skóry.

Zbadano także, że prowitamina B5 pomaga w leczeniu wielu zaburzeń i chorób skórnych. Leki, które zawierają pantenol wykorzystywane są w leczeniu wszystkiego, od drobnych podrażnień do poważnych uszkodzeń i blizn. Pantenol ma wiele zastosowań i jest pomocny we wszystkich przypadkach, nie posiadając przy tym negatywnych skutków ubocznych. Wszelki nadmiar prowitaminy B5, którego organizm nie wykorzysta, uwalniany jest z organizmu jako odpad. Widzimy więc, że substancja ta zastosowana w kosmetyce przynosi naszej skórze wiele korzyści!