Baking: nowy trend w makijażu?

blizny potrądzikowe

Jeśli miałybyście wymieniać najważniejsze ostatnio makijażowe trendy na pierwszych dwóch miejscach na pewno pojawiłyby się konturowanie i strobing. Mamy trzeciego kandydata na podium – baking, czyli… no właśnie. Piszemy dzisiaj o tym, czym jest popularny ostatnio sposób modelowania twarzy za pomocą makijażu.

ABC bakingu

Termin nie jest nowy w świecie kosmetycznym, a sama metoda jest znana od lat profesjonalnym makijażystom. Baking to nic innego, niż utrwalanie makijażu za pomocą transparentnego pudru pozostawianego na twarzy na 5 do 10 minut. Jeśli zastanawiałaś się skąd białe plamy na twarzach gwiazd zajmujących fotel u makijażysty widoczne na ich instagramowych profilach – to właśnie baking. Puder nakładany jest na twarz po to, by absorbować nadmiar ciepła i wilgoci z twarzy, poprawiając tym samym trwałość podkładu i stapiając go ze skórą. Efekt? Po usunięciu pudru z twarzy przez wiele godzin możesz cieszyć się jednolitym, nieskazitelnym i gładkim makijażem.

Ta metoda podobna jest do rozświetlania, nie wymaga jednak użycia rozświetlania. Puder nakładany jest grubą warstwą w miejscach, które mają finalnie wyglądać na jaśniejsze, a więc pod oczami, u szczytu kości szczękowej i na środku nosa – w miejscach, które na co dzień rozświetlamy. Po pozostawieniu w tych miejscach kosmetyku na ok. 10 minut delikatnie usuwamy go puchatym pędzlem.

 

Jak to robić?

1. Nawilżenie okolicy oczu:

Nałóż krem dokładnie w okolicy oczu, by nawilżyć delikatną skórę i zminimalizować widoczność bruzd i drobnych zmarsczek.

2. Nałóż korektor pod oczy:

Kluczem jest nakładanie go w odpowiedni sposób, by się nie „rolował” – aplikuj go w kierunku od policzków do skroni, nie omijając szeroko zakrojonego obszaru od oczami. Najlepiej zblenduj go za pomocą wilgotnej gąbki do makijażu.

3. Nałóż jeszcze więcej korektora

Nawet jeśli wydaje Ci się, że taki makijaż to za dużo warstw, pamiętaj: ma nieprzeciętną trwałość! Powtórz dokładnie to, co robiłaś w punkcie 2. jeszcze raz blendując korektor wilgotną gąbeczką. Możesz być pewna, że nic mu nie zaszkodzi.

4. Czas na puder!

Na cały obszar, na który wcześniej nałożyłaś korektor, zaaplikuj transparentny sypki puder. Najlepiej robić to za pomocą puchatego pędzla do makijażu oczu/

5. Teraz baking!

Jeśli masz w kosmetyczce spray poprawiający trwałość makijażu, spryskaj nim gąbeczkę i na te same obszary nałóż transparentny puder. Jeśli nie masz tego typu preparatu – użyj suchej gąbeczki. Odczekaj 5-10 minut. Na koniec tym samym puchatym pędzlem „zmieć” z twarzy resztki pudru.

Gotowe, zadowolona z efektu? :)